Pumpakrydda-creamer

Pumpakrydda-creamer

Få alla de söta, värmande kryddorna från din favoritlatte med pumpakrydda hemma utan att behöva rosta färska pumpor.
  • Tid 15 minuter
  • Serveringar 4
  • Ingredienser 9

Ingredienser

  • 1 l standardmjölk
  • 115 g kokt pumpapuré (se Tips)
  • 80 g ljusbrunt socker
  • 1 tesked mald kanel, plus lite extra för att strö över
  • 1/2 tesked mald ingefära
  • 1/4 tesked mald muskot
  • 1/4 tesked mald kryddpeppar
  • 1 matsked vaniljextrakt
  • Sprutgrädde, sprutmjölkgrädde eller lätt vispad extra fet grädde (48 % fetthalt), för servering

Instruktioner

  • Rör ihop mjölken, pumpan, sockret, kanelen, ingefäran, muskoten, kryddpepparn och vaniljen i en stor såskastrull. Låt blandningen sjuda på medelhög värme. Den får inte koka. Sjud i ytterligare 5 minuter, rör emellanåt.
  • Häll blandningen i 4 värmetåliga glas. Toppa allihop med en aning grädde och strö över den extra malda kanelen. Servera direkt.

Tips

Tillsätt en kanelstång till var och en för att få lite extra elegans och smak.

Tillsätt ett snapsglas espresso eller whisky för att göra den här barnvänliga drycken lite mer vuxen.

Utelämna pumpan helt för att få drycken ännu lättare. Även utan pumpa kommer ”pumpapaj”-kryddorna att göra drycken precis så läcker och söt som barnen älskar.

Du kan köpa 425 g-burkar med färdigkokt pumpapuré från olika online-butiker och i oberoende mat- respektive delikatessbutiker.

Lägg 350 g tärnat pumpakött på en bakplåt försedd med bakplåtspapper, om du vill göra egen pumpapuré. Rosta i en förvärmd ugn i 200 oC (180 oC i varmluftsugn), gasugn läge 6, i 20-25 minuter, eller tills att pumpaköttet är mjukt. Låt pumpaköttet svalna helt och kör det sedan i en matberedare, tills att det blir smidigt. Eventuellt överbliven puré kan frysas in i små satser i upp till 2 månader.